Τηλ.: 210 9569910 / Κιν.: 6974007453ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

Ζήσης Αθανάσιος


​ΣΩΛΗΝΙΣΚΟΙ ΑΕΡΙΣΜΟΥ
Γιατί πρέπει να βάλω σωληνάκια στα αυτιά;
Οι σωληνίσκοι αερισμού τοποθετούνται για τη θεραπεία των φλεγμονών των αυτιών ή της ύπαρξης υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα που προκαλεί μείωση της ακοής.

Τι είναι οι σωληνίσκοι αερισμού;

Οι σωληνίσκοι επιτρέπουν τον αερισμό του μέσου αυτιού και μένουν στη θέση τους για 6 έως 12 μήνες περίπου. Στη συνέχεια, αποβάλλονται από την τυμπανική μεμβράνη ή αφαιρούνται από τον ιατρό.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση είναι σύντομη και ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς, γίνεται υπό μερική ή ολική αναισθησία. Κατά την επέμβαση, γίνεται μια μικρή τομή στο τύμπανο, μέσα από την οποία εισάγεται ο σωληνίσκος αερισμού.
image-311482-divider-down.jpg

​ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Οι αμυγδαλές είναι μάζες λεμφοζιδιακού ιστού που χρησιμεύουν στην άμυνα του οργανισμού και βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.

Πότε χρειάζεται αμυγδαλεκτομή;

Οι απόλυτες ενδείξεις της αμυγδαλεκτομής είναι η υποψία κακοήθειας στην περιοχή, καθώς και το περιαμυγδαλικό απόστημα που είναι επιπλοκή της οξείας αμυγδαλίτιδας. Σχετικές ενδείξεις για χειρουργείο είναι τα πολλαπλά επεισόδια αμυγδαλίτιδας κατά τα τελευταία 2-3 έτη, καθώς και η παρουσία έντονα υπερτροφικών αμυγδαλών που προκαλούν δυσκολία στην κατάποση ή ροχαλητό.

Πώς γίνεται;

Υπό γενική αναισθησία με τη χρήση ειδικών εργαλείων.

Μετά το χειρουργείο;

Απαιτείται η λήψη κρύων και μαλακών τροφών, καθώς και η αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί 7 ημέρες.

Σταφυλοφαρυγγουπερώιος πλαστική

Είναι μια επέμβαση που συνήθως συνδυάζεται με την αμυγδαλεκτομή και βοηθά στην αντιμετώπιση του ροχαλητού δημιουργώντας περισσότερο “ελεύθερο χώρο” στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας.
image-311482-divider-down.jpg

​ΑΔΕΝΟΤΟΜΗ
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) είναι μάζες παρόμοιας σύστασης με τις αμυγδαλές, βρίσκονται πίσω από τη μύτη και πάνω από το πίσω μέρος του στόματος, και βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού.

Πότε χρειάζεται η αδενοειδεκτομή;

Όταν τα κρεατάκια είναι πολύ μεγάλα σε μέγεθος και προκαλούν ωτίτιδες, δυσχέρεια ρινικής αναπνοής ή ροχαλητό, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Πώς γίνεται;

Υπό γενική αναισθησία με τη χρήση ειδικού εργαλείου (αδενοτόμος).

Μετά το χειρουργείο;

Συνιστάται αποφυγή σωματικής καταπόνησης επί λίγες ημέρες.