Τηλ.: 210 9569910 / Κιν.: 6974007453ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Ζήσης Αθανάσιος

Το ροχαλητό είναι ο χαρακτηριστικός ήχος που δημιουργείται από τη ροή του αέρα μέσα από μια περιοχή αυξημένης αντίστασης που αντιστοιχεί στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (μύτη, φάρυγγας). Υποδηλώνει δε τη στενότητα ή και την πλήρη απόφραξη της περιοχής αυτής κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το ροχαλητό λοιπόν μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε αιτία προκαλεί στενότητα στην ανώτερη αναπνευστική οδό, όπως το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι ρινικοί πολύποδες, η υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια), καθώς και οι υπερτροφικές παρίσθμιες αμυγδαλές.

Σημαντικό ρόλο έχει αποδειχθεί ότι παίζει, επίσης, το αυξημένο σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος), το μεγάλο μέγεθος της γλώσσας, καθώς και η ελάττωση του μυϊκού τόνου των μυών της περιοχής του ανώτερου αναπνευστικού στη διάρκεια του ύπνου.

image-311638-roxalito.jpg

Είναι απαραίτητο να διασαφηνιστεί αν αυτός ο χαρακτηριστικός και ενοχλητικός για τους περισσότερους ήχος συνοδεύεται και από επικίνδυνες για την υγεία υπνικές άπνοιες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια ειδική εξέταση που ονομάζεται μελέτη ύπνου

Πότε απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση;

Όταν η μελέτη ύπνου αποδείξει την ύπαρξη συνδρόμου υπνικής άπνοιας και, παράλληλα, η κλινική εξέταση καταδείξει την παρουσία παθολογίας που “στενεύει” την ανώτερη αναπνευστική οδό, όπως: υπερτροφικές αμυγδαλές, υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), στραβό ρινικό διάφραγμα, ρινικοί πολύποδες κ.τ.λ. Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει στη διεύρυνση της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ώστε να περιοριστεί η αντίσταση στην είσοδο του αέρα.
 
Εκτός από τη χειρουργική διόρθωση των ανωμαλιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, ιδιαίτερα δημοφιλής στην αντιμετώπιση του ροχαλητού είναι η σταφυλοφαρυγγουπερώιος πλαστική, όπου αφαιρείται η σταφυλή ή μειώνεται το μέγεθός της και ράβονται μεταξύ τους οι παρίσθμιες καμάρες (μαλακή υπερώα), ώστε να αυξηθεί ο ελεύθερος χώρος της στοματικής κοιλότητας.
 
Ωστόσο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η ύπαρξη του ροχαλητού σχετίζεται και με άλλους παράγοντες (αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλο μέγεθος γλώσσας κ.τ.λ.) που η μη αντιμετώπισή τους μπορεί να περιορίσει την αποτελεσματικότητα των πιο πάνω επεμβάσεων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση του ασθενούς

Μπορεί το ροχαλητό να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο;

Η πρώτη συμβουλή που μπορεί να δοθεί στον ασθενή είναι να χάσει βάρος εφ' όσον απαιτείται και να κοιμάται σε πλάγια θέση, ώστε να αποφεύγεται το “κλείσιμο” της ανώτερης αναπνευστικής οδού.
 
Καλά αποτελέσματα έχει δώσει, επίσης, η εφαρμογή της ειδικής μάσκας συνεχόμενης θετικής πίεσης (C-PAP) σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, αρκεί να γίνεται καλά ανεκτή από τον ασθενή.
 
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει η χρήση ειδικών κατασκευών που εφαρμόζονται στη στοματική κοιλότητα και εμποδίζουν την πτώση της γλώσσας προς τα πίσω κατά τον ύπνο, σε συνεργασία με ειδικούς γναθοχειρουργούς